Havermout verlaagt het cholesterolgehalte
Iedereen weet het ondertussen wel: hoe hoger het cholesterolgehalte, hoe hoger het risico op hart- en vaatziektes. Havermout helpt de cholesterol verlagen. Haver bevat namelijk heel wat oplosbare vezels, de bèta-glucanen. Studies tonen aan dat 3 gram bèta-glucanen per dag nodig zijn om actief het cholesterolgehalte te verminderen. Nu dekt één enkele portie van 40 gram havermout ontbijtgranen 46% van die behoefte.
Havermout heeft een langer verzadigingsgevoel
In een wetenschappelijke studie werden twee ontbijttypes met hetzelfde aantal calorieën vergeleken: havermout en gezoete cornflakes. Havermout bleek een groter verzadigingsgevoel te geven. En dat is nog niet alles. De proefpersonen die ‘s ochtends havermout hadden gegeten, aten tijdens de lunch 31% minder calorieën dan wie cornflakes hadden gekregen. Bij de obese (BMI hoger dan 30) groep bedroeg het verschil zelfs 50%.
- 1 koffielepel kokosvet
- 1 kleine banaan
- 100g frambozen, diepvries
- snuifje kaneel
- 250ml sojamelk of andere plantaardige melk
- 40g havermout
- Verwarm het kokosvet in een klein pannetje.
- Snij de banaan in schijfjes en voeg deze toe samen met de frambozen en kaneel.
- Verwarm tot de diepvriesframbozen ontdooit zijn.
- Voeg vervolgens de melk en havermout toe.
- Breng aan de kook en roer tot gewenste consistentie.



ik hoor meer en meer over kokosvet. Wat is daar speciaal aan en waar vind je het?
Gr. S.
Beste Stefan
Kokosvet krijgt de laatste jaren meer en meer aandacht. Veel dieet goeroes zweren erbij. Zo ver ga ik niet.
Het voordeel aan kokosvet is dat het hitte resistent is. Hitte resistente vetten worden niet omgezet in transvetzuren. Transvetzuren verhogen het slechte cholesterol gehalte in ons bloedplasma.
Het nadeel is dat kokosvet rijk is aan verzadigde vetzuren zoals boter. Ons lichaam kan wel een kleine hoeveelheid verzadigde vetzuren verwerken zolang het maar in balans is met de goeie vetten (onverzadigde vetzuren). Deze zitten vooral in vis en plantaardige producten (zoals olijfolie, lijnzaadolie, avocado’s, sojaproducten, enz.)
Wie gevarieerd eet (veel plantaardige producten, vis en een beperkt hoeveelheid dierlijk producten zoals rood vlees, kaas en melkproducten) kan gerust wat kokosvet gebruiken. Maar eet je vooral kant-en klare maaltijden, veel dierlijke vetten en eiwitten dan zou ik adviseren om het gebruik van kokosvet te mijden.
In dit recept gebruik ik kokosvet vooral omwille van het smaak aspect.
Groetjes
Angélique