Tijdens de wintermaanden proberen we allen te ontsnappen aan bacteriële en virale infecties. Je immuunsysteem sterk houden is dan ook essentieel. Volgende tip helpen hierbij.
PRE– EN PROBIOTICA
Onze darmen spelen een belangrijke rol, maar liefst 70% van alle immuuncellen bevinden zich in de darmen. Gezonde darmen zijn een must voor een sterk immuunsysteem.
//Praktisch//
Prebiotica = voeding voor je darmflora. Prebiotica zijn fermenteerbare voedingsvezels of oplosbare voedingsvezels zoals: aardappelen, volkoren granen, peulvruchten, groenten en fruit
Probiotica = gezonde darm bacteriën. Via de voeding is dit uit zuurdesembrood, (soja)yoghurt, kefir, miso (gemaakt van gefermenteerde sojabonen en perfect als basis voor soep), Tempé (gefermenteerde sojabonen en een goede vleesvervanger) en kombucha (gefermenteerde drank) te halen.
ZINK
Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem. Een zink tekort kan ertoe leiden dat er minder nieuwe T-lymfocyten of NK-cellen (Natural Killer cells) worden aangemaakt. Voldoende grote inname van zink zorgt voor een betere weerstand, al van bij de eerste tekenen van een infectie. (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid: 9,5 mg voor mannen en 7 mg voor vrouwen)
//Praktisch//
Zink vindt je vooral in rood vlees, orgaanvlees, gevogelte, zuivelproducten (kaas, melk, yoghurt), schaal- en schelpdieren, oesters, eieren, volkoren granen, peulvruchten, vlees vervangende microproteïne (quorn), noten en zaden.
VITAMINE D
Vitamine D is betrokken bij de regulatie van T-lymfocyten, cellen die een grote rol spelen in een goede werking van het immuunsysteem. Vitamine D wordt opgenomen via zonlicht en via de voeding.
//Praktisch//
De huid dagelijks 15 minuten aan het daglicht blootgesteld levert 75% van onze dagelijkse behoeft vitamine D op. Glas en de meeste zonnecrèmes houden echter de opname tegen.
De andere 25% vitamine D nemen we via onze voeding op zoals vette vis (paling, zalm, haring, makreel, sardientjes), eieren, vlees, melkproducten (melk, yoghurt en kaas) en verrijkte sojaproducten
ANDERE ‘IMMUNOSYMPATHISCHE’ FACTOREN
Voeding speelt een belangrijke rol om een sterk immuunsysteem op te bouwen maar ook:
- lichaamsbeweging (probeer dagelijks 30 minuten extra te bewegen),
- slaap (± 8 uren/dag)
- omgaan met stress
- ontgifting (toxische stoffen elimineren zoals roken, te veel en te frequent alcohol gebruik (max. 1-2 glazen/dag), …
- gevarieerde voeding (fruit (2-3 stuks/dag), groenten, vette vis, eieren, volkorengranen, enz.)
Wil je op je voeding letten, je eet- en leefgewoontes aanpassen maar je weet niet goed hoe hier allemaal mee te starten, twijfel niet om contact op te nemen of een afspraak te maken. Samen stellen we een voedingsschema op dat aan jouw behoeftes en/of doel(en) voldoen.