That time of the year again. Het gaat er niet om wat je tussen kerst en oudejaar doet, maar wat je tussen oudejaar en kerst doet.
Het hele jaar door lekker en gezond eten, dat zal de doorslag geven op je gewicht en gezondheid. Tijdens de feestdagen geef ik het advies om vooral te genieten! Waarop je kan letten is dat je je vooral niet overeet. Geniet van de hapjes en het dessert, maar zorg ervoor dat je op het einde van de avond niet op “ontploffen” staat.
Boodschappen //
Boodschappen doen tijdens de feestdagen zijn vaak een stuk moeilijker, supermarkten liggen vol met verleidingen, chocolade pralines, marsepein, kaasfondue, enz. Maak daarom een lijstje voordat je boodschappen gaat doen en houd je hier ook aan. Zet op het lijstje alleen gezonde, verse producten.
Een goeie tip om je aan dat lijstje te houden is te eten voordat je naar de winkel gaat. Met een volle maag ben je veel beter bestand tegen alle lekkere maar ongezonde dingen die in december in de rekken liggen.
Extra gezond //
Eet op de dagen dat je ‘gewoon’ thuis bent extra gezond. Let op de hoeveelheid vlees en koolhydraten die je eet. Neem 1 stuk vlees of vis, vul ¼ van je bord met koolhydraten (aardappelen, volle rijst, quinoa, volkorenpasta, …). Op deze manier compenseer je de ‘slechte’ dagen een beetje.
Kwaliteit i.p.v. kwantiteit //
Vele kerstdiners veranderen vaak in een waar vreetfestijn, met soms misselijkheid en buikpijn tot gevolg. Als je je zo ellendig voelt na een maaltijd, vergeet je hoe lekker het was. Dus eet met mate. Pas 20 minuten na de maaltijd krijgen je hersenen het seintje dat je ‘vol’ zit. Stop op tijd met eten, wacht niet tot je overvol zit.
Kies voor kwaliteitsvolle voeding. Ga naar de betere slager, vishandelaar, groente- en fruitboer. Het hoger prijskaartje zorgt er vaak voor dat je niet te veel koopt en dus niet te veel eet.
Alcohol //
Het is geen taboe: met de feestdagen drinken we vaak veel te veel. Geen paniek! Je hoeft alcohol zeker niet af te zweren tijdens de feestdagen. Maar een glaasje (tot een paar glaasjes) minder kan zeker geen kwaad. Drink met mate en geniet van het moment.
Waarom is te veel alcohol zo slecht? Alcohol bevat snelle suikers die de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, het gevolg is ook een snelle daling en honger nadien. Daarom krijg je ook vaak na een nachtje stappen ’s nachts honger. Niet verstandig dus als je gezond wil eten. Bovendien wordt alcohol sneller opgeslagen als vet.
- Drink na elk glas alcohol een glas water (plat/bruis). Vind je water saai? Fleur het wat op met vers fruit en/of kruiden.
- Neem halve glazen. Zo beperk je ook je alcoholgebruik, maar valt het minder op dat je niet mee drinkt.
- Beperk het drinken tot op de gelegenheden waarop er gedronken ‘moet’ worden. Laat dat glaasje wijn of pintje bier vallen tijdens de gewone dagen, zo leef je terug extra gezond op de ‘gewone’ dagen.
Leuk om te weten is dat een standaardglas wijn (125ml) van 12%, bier (250ml) van 5% en sterke drank (35ml) van 35% alcohol allemaal 10g alcohol leveren, wat wil zeggen dat ze ook dezelfde hoeveelheid calorieën aanbrengen. Cocktails, schuimwijn, zoete witte wijn, martini, campari, enz. bevatten meer snelle suikers, vandaar dat ze ook meer calorieën opleveren.
Sport tijdens de feestdagen
Blijf vooral ook bewegen en/of sporten tijdens de feestdagen. Een extra wandeling, een bezoek aan de fitness of een rondje lopen kan zeker geen kwaad. Het fijne aan lopen of wandelen is dat het overal kan. Ook als je met de feestdagen gaat logeren bij familie. Een wandeling na een feestmaaltijd kan wonderen doen.
Gebruik deze maand extra de fiets en laat de auto vaker staan. Ga te voet of met de fiets naar de bakker, slager en/of buurtwinkel. Neem de trap in plaats van de lift. Alle beetjes helpen!
Rust tijdens de feestdagen
Zorg voor minimum 8 uren slaap per nacht. Wie uitgerust is, maakt betere keuzes (zeker op vlak van voeding). Wie uitgeput is, wil vlug energie. Daarom grijpen we vaker en sneller naar zoet. Bovendien produceert je lichaam tijdens de slaap een hormoon dat je vetverbranding stimuleert.
Stimuleer
Wanneer we uitgenodigd worden, komen we niet graag toe met lege handen. Een doosje pralines, een geschenkmand met artisanale producten (confituur, koekjes, gebak, …), sterke dranken, een ontbijt bongo bon, enz. Zeg dit jaar dank met wat bloemen. Wanneer we willen opletten, vinden we het helemaal niet fijn als we met een overdosis zoetigheden zitten.

